Wie zijn wij

De Katrol ontstond in Oostende en werd een VZW in 2004. Bedenkers Mieke Verhulst en Jean-Pierre Markey kwamen tot het concept door de hulpvraag die kwetsbare ouders zelf stelden op de wereldverzetsdag tegen armoede (17/10/2002). De ouders maakten duidelijk dat zij wilden dat hun kinderen het beter zouden stellen dan zijzelf en dat een dipoma daarbij zou kunnen helpen. Zij gaven aan dat er teveel gepraat werd over hen in plaats van met hen.
Ondertussen werd VZW De Katrol Oostende erkend als expertisecentrum en zijn er reeds meer dan 30 katrolafdelingen werkzaam in meer dan 50 steden en gemeenten.

Doelgroep

  • Ben je een ouder met vragen rond school, opvoeding of heb je andere zorgen
  • Ben je een student op zoek naar een boeiende stageplaats?
  • Ben je een school of sociale organisatie op zoek naar een partner in de strijd tegen (kans)armoede?

Bij de Katrol kun je terecht!

Onze werkwijze

De Katrol biedt ondersteuning bij ouders die dit zelf willen. 2x per week gaan studenten uit sociaal/pedagogische opleidingen aan huis om ouders te ondersteunen bij hun hulpvraag. De studenten worden hierbij nauw opgevolgd door een ankerfiguur. Deze professionele kracht is de vertrouwenspersoon van het gezin en de coach van de student. We gaan aan de slag met de hulpvragen van de ouders. We ondersteunen hen waar nodig op een laagdrempelige, empowerende wijze zodat de ouders op zelfstandige basis terug verder kunnen.