WIE ZIJN WIJ

De Katrol ontstond in Oostende en werd een VZW in 2004. Bedenkers Mieke Verhulst en Jean-Pierre Markey kwamen tot het concept door de hulpvraag die kwetsbare ouders zelf stelden op de wereldverzetsdag tegen armoede (17/10/2002). De ouders maakten duidelijk dat zij wilden dat hun kinderen het beter zouden stellen dan zijzelf en dat een dipoma daarbij zou kunnen helpen. Zij gaven aan dat er teveel gepraat werd over hen in plaats van met hen.
Ondertussen werd VZW De Katrol Oostende erkend als expertisecentrum en zijn er heel wat katrolafdelingen werkzaam in verschillende steden en gemeenten.

DOELGROEP

  • Ben je een ouder met vragen rond school, opvoeding of heb je andere zorgen
  • Ben je een student op zoek naar een boeiende stageplaats?
  • Ben je een school of sociale organisatie op zoek naar een partner in de strijd tegen (kans)armoede?

Bij de Katrol kun je terecht!

STEUN DE KATROL

Wij zijn steeds op zoek naar financiële middelen om onze werking te kunnen continueren. Subsidies worden besteed aan loon & werkingskosten van de ankerfiguren. Giften en donaties die wij ontvangen worden integraal besteed aan de gezinnen zoals bijvoorbeeld voor aankoop schoolmateriaal, kledij, bedden, matrassen, dekens, medische kosten, vrije tijdsbesteding, …

Voor giften van €40 of meer ontvangt u een fiscaal attest van de Koning Boudewijnstichting.
Dit is een actie met de steun van het Streekfonds West-Vlaanderen, beheerd door de Koning Boudewijnstichting.
Giften voor De Katrol vanaf 40 euro op rekening IBAN: BE10 0000 0000 0404 – BIC: BPOTBEB1 van de Koning Boudewijnstichting geven aanleiding tot een belastingvermindering van 45 % op het werkelijk gestorte bedrag.
Gelieve bij de betaling deze referentie correct te vermelden: ‘C1850100 – STREEKFONDS DE KATROL’.

Mits deze vermelding wordt uw gift rechtstreeks toegewezen.

ONZE WERKWIJZE

De Katrol biedt studie en gezinsondersteuning bij ouders die dit zelf willen. 2x per week gaan studenten uit sociaal/pedagogische opleidingen aan huis om ouders te ondersteunen bij hun hulpvraag. De studenten worden hierbij nauw opgevolgd door een ankerfiguur. Deze professionele kracht is de vertrouwenspersoon van het gezin en de coach van de student. We gaan aan de slag met de hulpvragen van de ouders. We ondersteunen hen waar nodig op een laagdrempelige, empowerende wijze zodat de ouders op zelfstandige basis terug verder kunnen.

MOTTO / VISIE

De Katrol wil uitval en uitsluiting voorkomen. De Katrol wil bruggen bouwen tussen verschillende werelden zodat alle kinderen en ouders zich verbonden kunnen voelen met de samenleving.
De Katrol biedt studenten een unieke leerkans waar zij de mogelijkheid krijgen hun professionaliteit te ontwikkelen.